Coll Bardolet . Una mirada de 100 anys

“Una mirada de 100 anys” és el títol de l’exposició del pintor Coll Bardolet que del dia 7 de novembre a les 19h s’inaugurà al Museu de l’Art de la Pell de Vic, coincidint amb dia que el pintor hauria complert cent anys i emmarcada dins els nombrosos actes d’homenatge que es van distribuir al llarg d’aquell l’any.

La mostra, que restà oberta fins el 13 de gener de 2013, estava formada per una cinquantena d’obres que procedeixen del llegat que el pintor va fer a Campdevànol i que la Fundació Caixa de Girona exposa de manera permanent.

Josep Coll Bardolet va néixer el 7 de novembre de 1912 a Campdevànol, però ben aviat la família es traslladà a Vic, ciutat amb la que sempre va mantenir un lligam molt estret i que es va convertir en la seva segona residència. Aquí va exposar per primer cop al 1932 i en moltes ocasions posteriorment.  A Vic es retrobava cada any amb la família i amb els seus més íntims amics, com Andreu Colomer, fundador del Museu de l’Art de la Pell.

Les obres exposades són un recorregut per la Plana de Vic des del 1933 i també per la seva terra d’adopció, Mallorca, on el pintor va viure quasi 70 anys, sense deixar de banda els molts indrets d’arreu del món que va plasmar amb els seus pinzells. “Busco compondre una simfonia de colors que soni bé a la vista, com la bona música a l’oïda”. I ho va aconseguir, en contemplar les balladores mallorquines que li varen donar renom arreu del món, i que també tenen el seu espai a l’exposició.

 

 

Cronologia de les Exposicions de Coll Bardolet
1931 Primera exposició conjuntament amb Jacint Conill i Miquel Costa a la Sala  Bigas de Vic

1932 Exposa al Casal de la plana de Vic, Barcelona

1937 Primera exposició individual a la Galeria de l’Institut de la Touraine de Tours

1941 Primera exposició a Mallorca a la Galeria Costa

1942 Primera exposició a Barcelona a la Sala d’Art La Pinacoteca

1943 De nou, exposa a les Galeries Costa de Palma

1944 Nova exposició a les Galeries Costa

1946 Exposició a la Galeria Argos de Barcelona

1947 Exposa una altra vegada a Barcelona, a la Pinacoteca i de nou, a Mallorca

1948 Exposa a Brussel·les “La Petite Galerie” i a les Galeries Costa de Palma de Mallorca

1949 Exposa de nou a les Galeries Costa de Palma

1951 Torna a exposar a Brussel·les a “La Petite Galerie”

1952 Exposa a Mallorca, a les Galeries Costa

1953  Nova exposició a “La Petite Galerie” de Brussel·les

1954 Exposa a Oslo

1959 Exposa a Ginebra i Zurich

1960 Exposició Nacional de Belles Arts, Barcelona

1961 Presenta una exposició a “I Atelje Lilla”, Ludvika. Suècia

1962 Exposa a Boston, Estats Units a la “Galerie Doll and Richards”

1968 Torna a exposar a Zurich, a la “Galerie Kirchgasse”

1972 Exposa a Girona, a la Casa de Cultura de la Diputació

1975 Participa a tres exposicions col·lectives: Sala Parés i Sala Nàrtex, a Barcelona, i Galería Anquins de Reus

1976 Exposició antològica a Vic, all Temple Romà

1980 A la Llotja de la Ciutat de Mallorca, Coll Bardolet presenta una exposició   antològica

1982 Exposa al saló de Maig. El Carme, Vic

1992 Exposició a la Fontana d’Or de la Caixa de Girona. Exposició a la Sala Pla de l’Om, de la Fundació Caixa de Manresa, a Manresa

1997 Exposició a la Galeria Romanet de Paris

2001 Exposició retrospectiva a l’Hotel de Ville de Tours i a l’Institut de la Touraine

2002 Exposició antològica a Sant Antoniet de Palma de Mallorca

 

Biografia de Coll Bardolet
1912 7 de novembre Josep COLL BARDOLET neix a Campdevànol, el Ripollès.

1922 Per raons de treball la família se trasllada a Vila-seca. On hi varen viure cinc anys.

1927 La família passa a residir i treballar a Vic. Coll Bardolet es matricula a l’escola Municipal de Dibuix. És alumne dels mestres Brunet, Torrents, Costa, Puntí…

1931 Passa a formar part de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Inicia el seu aprenentatge  de decoració. Canta amb l’Orfeó Vigatà. Treballa en la col·locació de les  pintures de Sert a la Catedral de Vic. Presenta a la Sala Bigas, de Vic la primera exposició conjuntament amb Jacint Conill i Miquel Costa.

1932 Exposa al Casal de la plana de Vic, Barcelona.

1933 Treballa en l’ofici de decorador

1935 Ingressa a l’ Escola Superior del Paisatge, a Olot.

1936 El 21 de desembre pren, juntament amb altres amics, el camí de l’exili.

1937 S’instal·la a Tours, en una casa mig enderrocada de l’Ajuntament. Treballa eventualment com a pintor de parets. Mentre és admès a l’ “École de Beaux Arts” de Tours. Perfecciona l’idioma francès en el “Institut de Touraine”. Realitza la seva primera exposició individual a la galeria de l’Institut de Touraine de Tours. Pels volts del Nadal de 1937 es trasllada a Brusel·les, troba un treball al  port d’Anvers i es matricula a l’“Académie Royale des Beaux-Arts de Bruxelles”. Visita Luxemburg, Gant, Brugess.

1939 Esclata la Segona Guerra Mundial. L’hi proposen d’anar a Mèxic però Coll Bardolet decideix tornar a Catalunya. S’instal·la a Barcelona a on obre un estudi.

1940 Viatja a Mallorca, amb la intenció de pintar durant quinze dies. Compleix el servei Militar. Passa un mes a Lluc per curar-se de una lleu malaltia.

1941 Mallorca l’ha captivat. Decideix quedar-s’hi. Exposa a la Galeria Costa. Resideix durant uns mesos a Madrid. Estudia a fons als mestres de El Prado: El Greco, Velázquez, Rembrandt, Goya. Aprèn la tècnica del gravat a l’Acadèmia de San Fernando.

1942 Torna a Mallorca. Ocupa una casa a on havia viscut Manuel de Falla. Exposa per primera vegada a Barcelona, a la sala d’art La Pinacoteca.

1944 S’instal·la definitivament a Valldemossa. Primerament a l’ “Hotel de l’Artista” i a posteriori ocupa una cel·la a la Cartoixa.

1947 Il·lustra, amb dibuixos a color, llibres d’estudi de danses antigues de la illa de Mallorca.

1948 Exposa a Brussel·les “La Petite Galerie” i a les Galeries Costa de Palma de Mallorca.

1954 Invitat per el Ministeri d’Assumptes Exteriors de Noruega, exposa a Oslo.

1959 Exposa a Ginebra i Zurich.

1960 Exposició Nacional de Belles Arts, Barcelona

1961 Presenta una exposició a “I Atelje Lilla”, Ludvika. Suècia.

1962 Exposa a Boston, Estats Units a la “Galerie Doll and Richards”.

1964 Organitza el primer “Concert d’Estiu al Torrent de Pareis”, a Mallorca. Que es repetirà sense interrupció durant vint anys.

1968 Torna a exposar a Zurich, a la “Galerie Kirchgasse”. Medalla al Mèrit Turístic.

1969 El 29 de abril. Campdevànol, el seu poble natal, li dedica un carrer.

1971 És nomenat membre de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma

1972 El govern francès el nomena “Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”. Pau Casals des de l’exili, s’adhereix al Festival Musical del Torrent de Pareis.

1974 La Gran Enciclopèdia Basca dedica a Coll Bardolet el volum 14 de les seves “Monografías de Maestros actuales de la pintura y escultura catalanas”.

1977 Apareix el llibre titulat “Coll Bardolet” de la col·lecció “Galería de Artistas”. L’autor n’és el periodista i crític d’art Rafael Manzano.

1980 L’editorial Àmbit publica, en la seva col·lecció “Testimonios de Arte”, el volum Coll Bardolet. L’autor és Cesáreo Rodríguez Aguilera.

1982 Exposa al saló de Maig. El Carme, Vic.

1983 Del primer concert del Torrent de Pareis es celebra el vintè aniversari. En commemoració, Coll Bardolet edita un libre: “Vint anys de música coral al Torrent de Pareis”.

1984 En ocasió de l’Any de Lluc, patrocina l’edició numerada de la “Minyonia d’un infant orat”, il·lustrada per els millors pintors de les illes.

1985 Dins la col·lecció “Galería de Artistas” es publica el llibre “Coll Bardolet” de Rafael Manzano. L’Editorial Àmbit, a la col·lecció “ Nou Perfil”, publica un llibre fotogràfic, amb textos de Gabriel Janer Manila i fotografies de Joan Iriarte.

1986 “Coll Bardolet. L’home i la seva obra”. Amb aquest títol apareix el treball biogràfic de Mª Dolors Oliu, editat per Àmbit.

1987 Coll Bardolet és proclamat Fill Adoptiu de la Vila de Valldemossa.

1988 S’inaugura a Campdevànol la Pinacoteca Coll Bardolet. Assisteix a l’acte el Molt Honorable President de la Generalitat, Sr. Jordi Pujol. La Coral Universitària de les Illes Balears el declara “Cantaire d’Honor”. Ausona, setmanari de Vic, li otorga el títol de “Osonenc de l’Any”.

1989 Inauguració de la Sala Coll Bardolet al Museu de Lluc (Mallorca) amb la presència del President del Govern Balear i del Bisbe de Mallorca. A la missa és nomenat “Blau d’Or”. Es publica l’opuscule Josep Coll Bardolet al Museu de Lluc.

1990   La Generalitat de Catalunya li concedeix la Creu de Sant Jordi. El Club Rotary el Premi d’Arts Plàstiques. A Son Ferriol es celebra la IX Festa Folklòrica Cultural Mallorquina on es ret homenatge a Josep Coll Bardolet per la seva aportació en la transmissió de la cultura. Edició del llibre, “Guaixos, aquarel·les i dibuixos”, amb textos de Gabriel Janer Manila i Dimitri Weiss.

1991 El Consell de Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, concedeix a Coll Bardolet la Medalla d’Or “en reconeixement als seus mèrits en el camp de la pintura i de la música.” La Caixa de Girona edita el llibre “La Pinacoteca Coll Bardolet. Converses amb el Pintor” , d’Antoni M. Rigau i Rigau.

1992 L’Obra Cultural de Valldemossa homenatge Coll Bardolet en el seu LXXX aniversari, amb un concurs de dibuixos, fotografies i poesies realitzat per els “valldemossins” titulat “Una Flor per a un pintor”.

1993 La Casa Reial Belga el nomena “Chevalier de l’Ordre de la Couronne”.

1994 “Publicacions del Santuari de Lluc” edita el conte “Jocoba, un estel del Dofí”, sobre la vida de Coll Bardolet. L’autora és Mª Dolors Oliu amb pròleg d’Alexandre Ballester.

1995 El 10 de setembre, La “Diada”, s’inaugura una nova sala al Museu de Lluc, amb més d’un centenar de quadres.

1996 La Casa Catalana de Mallorca li atorga el premi “Ars Magna”. Inauguració de la Sala Coll Bardolet, a la Vall de Núria.

1997 El pintor fa un homenatge a París amb una exposició a la Galerie Romanet.

1998 El diari Las Buenas Noticias de Palma de Mallorca atorga el seu premi a Coll Bardolet. L’Oficina de Turisme de Wengen fa un homenatge a Coll Bardolet pels vint-i-cinc anys de fidelitat a la regió amb la publicació d’un llibre

“Wengen. Jungfrau. Dier Region um die in Werk J.Coll Bardolets”. És una recopilació d’obra del pintor que ha pintat a la Regió de la Jungfau. Editat per l’Oficina de Turisme de Wengen i amb textos de Gabriel Janer Manila.

2000 S’edita el llibre “Coll Bardolet. L’Art, una realitat viscuda”. Col·lecció del Museu de Lluc, de Daniel Giralt-Miracle (Edicions del Santuari de Lluc); i també el llibre de pintura abstracte “Coll Bardolet. La nouvelle dimension”, editat per Masters Art Gallerie, amb textos de Rafael Kyoga-Berliner.

2001 Exposició retrospectiva a l’Hotel de la Ville de Tours i a l’Institut de la Touraine. S’edita el llibre “Viatges” amb pròleg de Daniel Giralt-Miracle i textos d’ Elisieu T Climent i “Experiències Pictòriques” de Joan Iriarte i Gabriel Janer Manila.

2002 Exposició antològica a Sant Antoniet de Palma de Mallorca amb motiu del seu 90è aniversari. S’edita “Els Colors de la llum” recull d’escrits de diferents amics i intel·lectuals a l’entorn del pintor. S’inaugura a l’edifici del Sucre de Vic la Sala Coll Bardolet amb obra de l’artista.

2004 Li lliuren el premi del Govern Balear i el del diari El Mundo a les Arts i a la Ciència.

2005 Coll i Bardolet crea a Valldemossa la Fundació Cultural Coll Bardolet amb la intenció de ser una plataforma cultural per a la illa. Aleshores el Govern Balear adquireix i adequa un edifici de Valldemossa per a ubicar-hi l’obra del pintor.

2006 El poble de Valldemossa l’anomena fill predilecte

2007 4 de febrer s’inaugura la seu de la Fundació Cultural Coll Bardolet. 30 de juliol mor a Valldemossa.