La mamba verda al paradís

LA MAMBA VERDA AL PARADÍS

Josep Ricart i Rial

Darrera d’aquest títol s’agrupen escultures pertanyents a quatre exposicions que s’han presentat  aquests darrers quatre anys a diferents indrets: a Bilbao, a Pabellón 6, l’any 2015; a Roma, al MLAC ( Museo Laboratorio d’Arte Contemporanea, Università Sapienza), també l’any 2015; a Vinaròs, a la sala Sebastià Miralles de la Fundació Caixa de Vinaròs, l’any següent, el 2016; i la darrera, a París, a la seu del Centre d’Études Catalanes, de la Faculté des Lettres de la Université Paris-Sorbonne, el 2018.

L’exposició de Bilbao tenia per títol “Els somnis són coneixement, o després de dormir una nit de primavera del 1972 a la porxada de l’església de Sant Anton de Bilbao”, de la qual avui només en proposo dues peces.

L’exposició de Roma es titulava “Carceri d’invenzione – Vedute di Roma”, en homenatge a G. B. Piranesi, autor dels extraordinaris gravats de les presons. D’aquesta, n’exposo catorze escultures.

Pel que fa a la mostra de Vinaròs, que portava per títol “De Arte Dubitandi”, he d’explicar que són peces fetes immediatament després del retorn de Roma: diguem que estava saturat del barroc Romà i vaig voler fer un esforç per esporgar i “netejar”. Són quatre peces amb voluntat minimalista, si se’m permet l’expressió.

Pel que fa al gruix més important d’escultures que formen part de la mostra present, pertanyen a l’exposició de París, titulada “Esbós d’un serpent”, sobre el poema homònim de Paul Valéry. He pres com a títol del conjunt “La mamba verda al Paradís”, que es el títol que en Miquel Desclot va donar al text amb què presentava el catàleg de la proposta parisenca, i que es refereix a una serp tan bella com perillosa.

La inauguració es farà el dissabte 14 de setembre a les 18h.