Sabata

Sabata

Tenyit gravat i cosit

22,5x8x5cm

S. VI-VII d.C

Egipte o Sudan

Número d’Inventari: MAP 365; C/927

Descripció

Model de sabata baixa amb dues peces de pell cosides: la sola i la part superior que és de color marró fosc o negre i cosida per la part posterior. L’entrada del peu està reforçada per una vora de cuir vermell.

La decoració de la sabata es un medalló cosit amb punt de creu i que es troba a l’empenya. Conté un motiu gravat: una creu, de cada braç en surten cun conjunt de branques secundàries.

Història

Tot i que l’origen exacte d’aquesta sabata és incert ja que prové de descobertes antigues, es pot situar geogràficament i cronològicament a la zona d’Egipte i Sudan, entre els segles VI i VII d.C, dins la cultura copta.

Aquesta atribució geogràfica i cronològica és possible gràcies a paral·lels existents. Apareixen motius similars a un fragment de sabata provinent del jaciment copte d’Antinoé (fundat el 130 d.C i ocupat fins al segle XII), que es conserva al Museu del Louvre a París. També existeix una xinel·la descoberta a l’emplaçament d’Akhmim.

Independentment del motiu ornamental, altres sabates semblants han estat descobertes a Antinoé, Faium, Akhim i a Gizeh (Egipte).

A l’Allan Pierson Museum d’Amsterdam es conserven peces similars però d’origen desconegut.

Bibliografia

Fitxa. N1. Peça del trimestre. Descobreix una joia del museu. Museu de l’Art de la Pell. 2001.