Mobiliari

Les CADIRES amb el respatller i el seient de cuir gravat, dels segles XVII i XVIII, anomenades cadires portugueses pel seu principal lloc de fabricació, eren d’ús exclusiu de les classes dirigents: reis, nobles i eclesiàstics.

L’estructura de fusta de les primeres cadires portugueses és bastant senzilla. El respatller i el seient de cuir, de forma rectangular, és fixat amb grans tatxes. El cuir és gravat amb motius heràldics i temes vegetals disposats simètricament, i el fons també és gravat per donar relleu als motius dibuixats.

A la segona meitat del segle XVII, les CADIRES evolucionen cap a formes més originals. En la majoria de cadires van desaparèixer els braços a causa de les grans faldilles rodones que portaven les dones. Els respatllers adopten diferents formes corbes, els travessers frontals presenten una doble “S” creuada, una petxina o flors, i les potes són tornejades. Els respatllers de les cadires pugen, tot adaptant-se a la moda masculina de grans perruques artificials. Els motius gravats en el cuir s’enriqueixen amb gran profusió de fulles i flors, lleons, àguiles, figures humanes, àngels i escuts.

 • Cadira de mà

  Cadira de mà

  Fusta, cuir policromat, metall i seda
  Segle XVII-XVIII
  Itàlia

 • Llit

  Llit

  Fusta i cuir repujat
  Segle XVII
  Flandes

 • Butaca

  Butaca

  Palosanto i cuir
  Cap el 1750
  Portugal

 • Cadira plegable o perroquet

  Cadira plegable o perroquet

  Noguera i cuir gravat
  Vers 1670
  Portugal

 • Cadira de braços

  Cadira de braços

  Noguera i cuir repujat
  Primera meitat del segle XVII
  Espanya

 • Sella de gòndola

  Sella de gòndola

  Pell Gofrada en or i fusta
  Segle XVII
  Venècia