Butaca

Butaca

Palosanto i cuir

159x60x47cm

Cap el 1750

Portugal

Inventari: MAP 325; C/219

Descripció

Presenta un respatller amb la coronació tallada, perforada i lleugerament corbada. Els braços es troben força inclinats cap enrere, el seient és trapezoïdal sobre potes “cabriolé” amb decoració tallada tant als genolls com als peus.

Tant el seient com el respatller estan coberts de cuir repujat, on s’observen decoracions de tipus vegetal que es distribueixen per les cantonades, tot deixant espai a la part central per un escut coronat.

Context

Degut el desenvolupament que tingué la cadira portuguesa al llarg del segle XVII fou determinant perquè s’utilitzessin fustes nobles procedents del Brasil, i juntament amb el domini que havien assolit els artesans en el tractament del cuir gravat, va permetre l’elaboració de peces tan significatives com aquesta.

En aquesta peça, s’observa la forta influència anglesa que tingué el mobiliari portuguès, al llarg del segle XVIII, a causa de les grans relacions comercials entre els dos països. En aquesta cadira s’observen  les formes de les potes del darrere molt característiques dels anys 1720 al 1730 mentre que les del davant segueixen un estil rococó.

Bibliografia

A.A.D.D. 1992. L’Art en la Pell. Cordovans i Guadamassils a la Col·lecció Colomer Munmany. Generalitat de Catalunya. Núm. 226

A.A.D.D. 1998. El Arte en la Piel. Museu de l’Art de la Pell. Fundación Central Hispano. P. 61