Llit

Llit

Fusta i cuir repujat

253x204x140 cm.

Segle XVII

Flandes

Inventari: MAP 336; C.3931

Descripció

Llit amb dosser de fusta recoberta de pell repujada. Té quatre columnes que aguanten un dosser de fusta amb cortinatges, també recobert de pell repujada. La pell que cobreix les columnes presenta una temàtica decorativa de “grutescs”.

La fusta en tot el llit és llisa, sense treball de talla, amb l’única excepció dels peus arrodonits i les columnes.

Tant al capçal com als peus del llit la pell repujada està ornamentada amb motius arabescos, cercles entrellaçats amb una àmplia diversitat de motius al seu interior i tot envoltat per una sanefa de fruites.

A la part superior de la capçalera s’observa un espai de fusta llisa on molt probablement s’hi ubicaria l’escut familiar, avui desaparegut.

Història

El disseny, clar i simple, és de tradició gòtica amb influències morisques. La decoració correspon amb teixits i brocats més característics del període que correspon a la seva fabricació.

La tècnica emprada per la seva elaboració, el guadamassil, així com el fet que el seu estil decoratiu es pugui comparar amb altres peces similars conservades majoritàriament a Espanya són un clar indici que del país i el període en el qual fou elaborat. A l’Espanya del segle XVI.

Bibliografia

A.A.D.D.1953. Exposición de cueros de arte: catálogo ilustrado : Palacio de la Virreina, del 15 de septiembre al 7 de octubre de 1953. Barcelona