Art Hispanoamericà

Amb l’establiment dels colons a HISPANOAMÈRICA, s’introdueix la tradició europea de treball de la pell en el nou continent. Els colonitzadors arriben amb les seves pertinences dins de grans baguls encuirats, o sigui folrats de cuir, ja que el cuir suposa una protecció davant les inclemències del llarg viatge. En un primer moment portaren de la península tant la pell ja adobada com els objectes i estris de pell. Molt aviat, però, arrelaren les tècniques del treball de la pell tot incorporant-hi la temàtica i la manera de fer indígena.

A Mèxic i al Perú es desenvolupà una important indústria del cuir amb l’aparició de dues noves tipologies de moble contenidor: les cistelles i les maletes, decorades amb motius de caràcter autòcton. La majoria de les cistelles fetes de canyes i folrades de cuir, ornamentades amb brodats, calats o aplicacions de tires de pell són mexicanes.

Al Perú, la tècnica tradicional de la talla de les fustes dures, que es caracteritza per realitzar unes línies gruixudes i profundes, influeix en el treball del cuir. Podem descobrir, en el cuir que recobreix baguls i maletes, un gravat de línies molt marcades que perfilen una exuberant decoració. Generalment, una àguila de dos caps o una rosassa són el centre al voltant de les quals es dibuixa una gran profusió de motius vegetals a on apareixen micos, lleons, conills, sirenes, ocells, magranes i flors.

  • Petaca

    Petaca

    Fusta, cuir brodat amb fil d’atzavara, ferro forjat i calat i canyes
    Segle XVIII
    Ciutat de Mèxic?

  • Bagul

    Bagul

    Cuir policromat, fusta i ferro forjat
    Segle XVIII
    Hispanoamèrica. Perú?

  • Escrivania

    Escrivania

    Fusta recoberta de cuir repujat i fusta embotida
    Segle XVIII
    Perú