Bagul
Cuir policromat, fusta i ferro forjat
43x105x55cm
Segle XVIII
Hispanoamèrica. Perú?
Inventari: MAP 287; 56; C1057; C227
Descripció
Bagul de fusta recobert de cuir pintat i la tapa lleugerament corbada. L’escena representa un indi lligat a una creu en forma d’aspa colpejat per un soldat mentre els altres dos soldats, situats a l’esquerra, observen l’escena. A la dreta un frare amb la creu i un llibre amb les mans contempla el càstig. Darrere seu, a l’extrem dret, s’hi veu una dona índia despullada i agenollada, amb les mans lligades a l’esquena i inclinada en senyal de submissió. Els soldats vesteixen amb robes típiques del segle XVII i porten mosquetons.
A la part superior i inferior de la tapa s’hi llegeix la llegenda següent: “CAVATO.DA.UN FATTO INAI/ CHE Y SI. POR SS.I ALLA CONVISTA.”
A la tapa es poden veure medallons a cada un dels quatre costats. Tres retrats amb els noms corresponents i un escut, disposats de la següent manera. Angle superior esquerra, Don Pedro Fernández de Castro. Angle inferior esquerra, Don Baltasar de la Cueva Enriquez. Angle inferior dret, Don Melchor de Linar (es). Angle superior dret, escut heràldic: escut partit en dos quartels, en un cap de sable un gos de plata dret. En camp d’or dues espases creuades carregades amb un escut i un elm, que no s’ha pogut identificar.
A la part davantera el bagul disposa d’una ornamentació floral, amb altres dos personatges sense nom i dos animals mitològics o fantàstics a banda del pany. Presenta argolles pel transport i ferramentes de ferro.
Història
Part important dels aixovars domèstics nouhispans foren petaques, baguls, caixes i altres objectes on es guardaven les coses d’ús quotidià o bé per al transport d’objectes durant els viatges.
En el bagul apareixen un conjunt de personatges històrics que permet situar-lo en un context i un període històric força concret que correspon al moment de la conquesta i colonització d’Amèrica. Aquests personatges que apareixen dibuixats foren virreis del Perú:
Don Pedro Fernández de Castro fou polític i administrador espanyol. Virrei del Perú entre 1667 i 1674. Nasqué a Monforte de Lemos (Galícia) el 20 d’octubre de 1632 i morí el 6 de desembre de 1672 a Lima.
Don Baltasar de la Cueva Enriquez, Polític i administrador colonial español, compte de Castellar, va néixer a Madrid en 1626 i morí el 1678, fou el vintè virrei del Perú (1674-1678).
Don Melchor de Liñan. Va néixer a Torrelaguna, Madrid el 19 de desembre de 1629 i va morir a Lima el 28 de juny de 1708. Fou religiós i polític espanyol que ostentà diversos càrrecs a les colònies d’Amèrica. Entre ells el de virrei interí del Perú dels anys 1678 al 1681.
El fet que apareguin aquestes tres virreis de la colònia americana permet considerar que la seva procedència peruana.
Bibliografia
A.A.D.D. 1992. L’Art en la Pell. Cordovans i Guadamassils a la Col·lecció Colomer Munmany. Generalitat de Catalunya. Núm. 154
A.A.D.D. 1998. El Arte en la Piel. Museu de l’Art de la Pell. Fundación Central Hispano. P. 113-114
BASADRE, Jorge: El Conde de Lemos y su tiempo. Lima, 1945.
HANKE, Lewis. 1978 Los virreyes españoles en América durante el gobierno de la casa de Austria. Madrid
LOHMANN VILLENA, Guillermo: El conde de Lemos, virrey del Perú. Madrid, 1946.
MENDIBURU, Manuel de. 1933. Diccionario histórico biográfico del Perú.
TAURO, Alberto (ed.). 1987. Enciclopedia ilustrada del Perú.
VARGAS UGARTE, Rubén. 1965. D. Pedro Antonio Fernández de Castro X Conde de Lemos y virrey del Perú. Lima.