Caixa Octogonal
Pell gofrada en or i policromada.
14x13x13cm
XIV-XV
Hispanoàrab
Inventari: MAP 200; 94;C/36
Descripció
Pot folrat de cuir marró fosc. Com a característica principal destaca la planta octogonal. Les seves cares es troben decorades amb panells d’entrellaçats amb puntes d’or. La tapa plana conserva una rodona de llautó forrellat amb forquilla i passador.
L’entrellaçat de doble línia dels panells alterna les creus a l’estil dels taulons decorats d’estil hispanoàrab utilitzats a les primeres enquadernacions mudèjars, com els Capítols de les Corts de la Corona d’Aragó.
També porta decorat el fons amb petits cercles i botons realitzats amb ferros daurats, tècnica d’origen siri.
Context
La decoració de cercles i botons realitzada amb ferros daurats té el seu originen en l’art siri, i posteriorment passà a Nàpols i florència a partir del 1490, en contraposició a l’or líquid, tècnica utilitzada a Pèrsia i que al segle XVI fou copiada pels venecians. Alguns autors (W. Goldshimidt. A Spanish bookbinding from the XIII to the XIX. Apollo: journal of the arts, V. 20. 1934) afirmen que l’aplicació d’or sobre ferro fou una tècnica que els reis catalanoaragonesos van portar a Nàpols un cop apreses les tècniques i les arts del treball del cuir a Còrdova.
L’origen hispanoàrab d’aquest pot ve avalat per presentar la mateixa tipologia decorativa que el marfil Nazarí. La seva datació es base en la semblança que presenta aquesta peça amb les caixes octogonals que es conserven a l’Institut Valencià de Don Juan, la de la parròquia de Villasandino a Burgos o bé la de l’antiga col·lecció Miquel Badía i que cal situar entre el grup de les més antigues datades entre el segle XIII i XIV.
Bibliografia
A.A.D.D. 1992. L’Art en la Pell. Cordovans i Guadamassils a la Col·lecció Colomer Munmany. Generalitat de Catalunya. Núm. 45
A.A.D.D. 1998. El Arte en la Piel. Museu de l’Art de la Pell. Fundación Central Hispano. P. 54