Cofre

Cofre

Cuir amb pèl fusta i ferro

44 x 120 x 36

Segles XVII

Procedència: Espanyola

Inventari: MAP 224; C/157

Descripció

Peça col·locada sobre un sòcol de fusta folrat amb cuir i reforçat per una placa de ferro dentada. El cos principal correspon a una de les tipologies més comuns, tanmateix és de la que menys exemplars es conserven de la producció espanyola dels segles XVI i XVII

Les seves proporcions són més aviat estretes. La coberta és lleugerament corbada, sobresurt del cos. Està reforçada per faixes de ferro dentades que es repeteixen a cada una de les quatre bandes de la tapa així com de la caixa.

La part frontal es troba decorada per línies geomètriques de ferro entrellaçat. S’observen també dues nanses i un pany d’elaboració senzilla.

Context

La utilització de pell amb pèl fou molt estesa i essencial per als viatges del segle XVII, resultava pràcticament impermeable i l’aigua lliscava sobre la seva superfície.

Es conserven algunes referències documentals i pocs exemplars, ja que al perdre el pèl el moble també perdia tota la seva aparença. Al “Monasterio de la Encarnación” se’n conserva un dels que els inventaris descriuen com “de cuero leonado con pelo”. També al Monestir de Pedralbes se ni poden trobar alguns però ja pertanyents al segle XVIII i classificat com a català.

Bibliografia

A.A.D.D. 1992. L’Art en la Pell. Cordovans i Guadamassils a la Col•lecció Colomer Munmany. Generalitat de Catalunya. Núm. 111

A.A.D.D. 1998. El Arte en la Piel. Museu de l’Art de la Pell. Fundación Central Hispano. P. 71-72