Escut massai

Escut massai

Cuir policromat i fibres vegetals, cosit i pintat

Diàmetre de l’eix major : 90cm

Finals segle XIX, inicis XX

Massai (Kènia / Tanzània)

Inventari: MAP 347; C/1922

Descripció

Escut el·líptic de cuir vegetal cosit a una cuirassa perimetral. El fons és de color marró clar i es divideix en dues parts separades per una línia d’el·lipsis pintades que es distribueixen resseguint l’eix llarg. A cada un dels costats, s’observen motius geomètrics el·lipsoïdals.

Els colors predominants són el vermell i negre. Tenen un fort contingut simbòlic, el primer significa vida i força, mentre que el segon fa referència a la tristesa i, a aspectes no positius en la vida de la comunitat.

Context

Aquest escut pertany als Massai, grups d’origen camític, que viuen des de les zones muntanyoses de Kènia fins a les planures de Tanzània. Són grups essencialment ramaders, són les dones i els nens qui vigilen el ramat i prenen la llet, mentre que els homes guerrers (o moran) són els que mengen la carn. Aquests són els encarregats de defensar el poblat, se situen als afores i vesteixen una túnica o capa empunyant el seu escut i una llança.

Bibliografia

A.A.D.D. 1992. L’Art en la Pell. Cordovans i Guadamassils a la Col·lecció Colomer Munmany. Generalitat de Catalunya. Núm. 2

A.A.D.D. 1998. El Arte en la Piel. Museu de l’Art de la Pell. Fundación Central Hispano. P. 126