Revestiment mural de guadamassil

Revestiment mural de guadamassil

Pell daurada, policromada i ferretejada

62 x 85 cm

S.XVI

Espanya

Inventari: nºC/1481; MAP 131

Descripció

Fragment de revestiment mural de guadamassil, fruit la unió de dues peces de pell, de dimensions diferents, cosides entre elles. La pell fou inicialment platejada, posteriorment pintada amb color daurat i finalment policromada i ferretejada. El motiu principal es presenta en to daurat sobre un fons marró. La decoració forma una trama o sanefa de línies sinuoses entrellaçades format un enreixat amb motius florals al centre. Tots els elements que s’observen estan perfilats en negre i ferretejats amb ferros de dimensions diferents.

Història

El disseny, clar i simple, és de tradició gòtica amb influències morisques. La decoració correspon amb teixits i brocats més característics del període que correspon a la seva fabricació.

La tècnica emprada per la seva elaboració, el guadamassil, així com el fet que el seu estil decoratiu es pugui comparar amb altres peces similars conservades majoritàriament a Espanya són un clar indici que del país i el període en el qual fou elaborat. A l’Espanya del segle XVI.

Bibliografia

A.A.D.D. 1992. L’Art en la Pell. Cordovans i Guadamassils a la Col·lecció Colomer Munmany. Generalitat de Catalunya. Núm. 77

A.A.D.D. 1998. El Arte en la Piel. Museu de l’Art de la Pell. Fundación Central Hispano. P. 85