Revestiment mural. Grif

Revestiment mural. Grif

Pell daurada, policromada i ferretejada

35 x 34 cm

S.XVI

Espanya

Inventari: nºC/1447; MAP 128

Descripció

Fragment de revestiment mural de guadamassil, amb la representació d’un grif al costat d’una gran gerra. Es troba situat entremig de dues grans faixes decorades a partir de sanefes simulant cordes entrellaçades.

La pell ha estat primer de tot platejada, posteriorment daurada amb coldadura, posteriorment policromada de color verd negrós. I finalment tots els motius decoratius han estat ferretejats amb ferros de diverses formes.

Història

Aquest fragment correspon a una petita part d’un fris o sanefa que es situaria a la part superior d’un revestiment mural que ocuparia una estança complerta. El motiu decoratiu del grif, un animal de caràcter mitològic amb cap i ales d’àliga i cos de lleó. Ha estat un tema freqüent en totes les arts decoratives des de l’antiguitat. Tanmateix les característiques d’aquest grif així com les ferros emprats per la seva decoració i la utilització del guadamassil, pla i sense relleu, ens permeten situar aquesta peça entorn un horitzó cronològic del segle XVI.

Bibliografia

A.A.D.D. 1992. L’Art en la Pell. Cordovans i Guadamassils a la Col·lecció Colomer Munmany. Generalitat de Catalunya. Núm. 81

A.A.D.D. 1998. El Arte en la Piel. Museu de l’Art de la Pell. Fundación Central Hispano. P. 84