Sant Francesc

Sant Francesc

Guadamassil, pell daurada, policromada i ferretejada

79 x 46 cm

S.XVII

Espanya

Inventari: MAP 148. C/854

Descripció

Fragment de guadamassil amb la representació de Sant Francesc en actitud de pregària. La disposició de la figura fa pensar que aquest fragment formi part d’una composició major. El sant apareix amb el cap enlairat, mirant cap a munt i vestit amb l’hàbit de franciscà, cenyit a la cintura amb un cordó senzill de tres nusos que representen els vots de pobresa, castedat i obediència. Sant Francesc es troba situat en mig de dues columnes i davant uns matolls.

El guadamassil està format per dos fragments de cuir cosit. La figura es troba envoltada, fins on comencen els matolls, d’una fina silueta feta a base de  petites línies que també configuren el ferretejat del nimbe i que separa la figura del fons daurat que ha estat ferretejat amb punxons triangulars.

Context

Alguns autors (Waterer, 1971) plantegen la possibilitat que aquest tipus de pintures formin part d’una obra més gran, i ofereix dues possibilitats. La primera que formi part d’un frontal d’altar o bé d’un retaule i que hagi estat retallades. La segona possibilitat és que fossin concebudes com a obres exemptes d’un programa iconogràfic de més envergadura.

Bibliografia

A.A.D.D. 1992. L’Art en la Pell. Cordovans i Guadamassils a la Col·lecció Colomer Munmany. Generalitat de Catalunya. Núm. 98

A.A.D.D. 1998. El Arte en la Piel. Museu de l’Art de la Pell. Fundación Central Hispano. P. 104-105.

WATERER, J.W. 1971. Spanish Leather, Faber & Faber Ltd. Londres.