Sant Pau

Sant Pau

Guadamassil, pell daurada, policromada i ferretejada

65×46 cm

S.XVI

Espanya

Inventari: MAP 147. C/809

Descripció

Guadamassil de pell daurada, policromada i ferretejada, on s’hi ha pintat una imatge que pot identificar-se amb Sant Pau que vesteix una túnica verda. La figura està rodejada d’una fina silueta que la separa del fons daurat, el qual ha estat ferretejat amb punxons triangulars que produeixen una gran varietat de reflexos que donen a l’obra una sensació de relleu.

Història

La imatge de Sant Pau és de les més representades en l’art. S’identifica pels seus atributs personals: l’espasa, i el llibre que representa les seves epístoles.

Alguns autors (Waterer, 1971) plantegen la possibilitat que aquest tipus de pintures formin part d’una obra més gran, i ofereix dues possibilitats. La primera que formi part d’un frontal d’altar o bé d’un retaule i que hagi estat retallades. La segona possibilitat és que fossin concebudes com a obres exemptes d’un programa iconogràfic de més envergadura.

Bibliografia

A.A.D.D. 1992. L’Art en la Pell. Cordovans i Guadamassils a la Col·lecció Colomer Munmany. Generalitat de Catalunya. Núm. 98

A.A.D.D. 1998. El Arte en la Piel. Museu de l’Art de la Pell. Fundación Central Hispano. P. 104-105.

WATERER, J.W. 1971. Spanish Leather, Faber & Faber Ltd. Londres.