Sella de Muntar

Sella de Muntar

Cuir, roba, brodats amb fil de plata

65x117x119 cm

Segle XIX

Marroc

Número d’Inventari: MAP 335; 592; C/1923

Descripció

Sella feta de cuir sobre i teixit, amb brodat de fils de plata i unes plaques de metall, possiblement d’una aliatge amb coure que mostra una decoració geomètrica de tipus vegetal, on la corba i la contracorba juguen en un moviment dinàmic i emmarcat a prescripció que imposen les normes coràniques.

Als caps s’observa una franja estreta amb decoració floral abstracte, es troba subjecte als caps amb claus que emmarquen rectangles on flors de vuit i sis pètals són el centre d’una espiral tot ocupant l’espai com una mena de tapís floral. La mitja lluna a ambdós costats completa la decoració. La sivella metàl·lica mostra un treball molt similar.

Història

És una mostra d’art urbà arribat des de l’Espanya musulmana. L’art musulmà és forma arrel d’incorporar els diversos temes existents als territoris conquerits els quals s’unifiquen sota l’Islam. Al Marroc cal distingir entre les arts decoratives dels pobles berebers que són d’una geometria de línia recta i les àrabs, les quals començaren a quallar a partir del segle IX d.C. amb la dinastia Isidrita, i que tendeixen a les línies corbes. 

Les arts decoratives arabitzades es van constituir com l’art oficial urbà i que es pot observar a la muntura. La sella data del segle XIX i es pot emmarcar en l’art hispano-morisc. 

Bibliografia

A.A.D.D. 1998. El Arte en la Piel. Museu de l’Art de la Pell. Fundació Central Hispano.