Resseguir l’espai

Anna Llimós Vidal (Sant Cugat, 1989) ha desenvolupat al llarg de la seva trajectòria una tasca de recerca al voltant de la memòria. Des dels seus inicis s’ha fet evident una línia de treball que l’ha portat a buscar l’essència d’allò que ha quedat gravat i allò que ha desaparegut en l’oblit.

Les seves obres tenen un fil conductor que les uneix en una mirada a la memòria que no té cap pregunta concreta, que no busca una resposta real o imaginària, sinó que es proposa treure cadascuna de les capes que la configuren, per anar determinant la manera com el temps i l’ús ha anat deixant la seva petjada en els entorns que ens són quotidians.

El projecte actual “Resseguir l’espai” format per dos grups d’obres a la recerca del rastre d’una memòria de l’espai que el temps va esborrant, el que Walter Benjamin definia com les “empremtes de l’habitar”. Per una banda tenim la sèrie “Esquerdes” realitzada amb el “frottage”, tècnica utilitzada en arqueologia per poder captar el missatge que ens arriba dels objectes del passat (inscripcions, monedes…) i que va ser redescoberta per Max Ernst i els surrealistes. Aquesta tècnica permet captar dels nostres entorns quotidians les ferides del temps i de les vivències i fer-ne un registre de l’habitar. La necessitat de prendre consciència de les empremtes que al llarg del temps s’han anat produint al viure un espai determinat i de quina manera el consum que se n’ha fet s’ha anat acumulant en forma d’esquerdes, sots, ratlles… arxiu del que ha viscut i ha patit cadascun dels espais juntament amb l’experiència personal de qui l’ha habitat. L’altra tècnica utilitzada el palimpsest, feta servir antigament per a poder reutilitzar el pergamí, ens posa de manifest com recordem els espais de forma fragmentada, quins buits van creant espais en blanc i, de la mateixa manera com passava amb els pergamins, es van superposant les capes fins a crear una imatge que defuig l’estricta realitat i esdevé poètica de l’erosió que ha estat produïda per la memòria.

Per últim, “Sota la pell” és una peça homenatge al poema “L’Agulla” d’Àngels Moreno.
En aquest cas, Anna Llimós escarba en la pell de la casa, extraient un fragment de paviment o inscriu les paraules fent ús de la lletra de les seves pròpies generacions passades de dones.

L’exercici de recerca realitzat per l’Anna Llimós en aquest projecte visita i revisita l’espai habitat, el defineix i l’esborra, el dibuixa i l’anomena, el tracta i el conserva en la
memòria, el converteix en una eina de reflexió col·lectiva que ens permet anar captant les múltiples capes dels nostres espais habitats. Ens fa evident de quina manera els transformem fins a fer desaparèixer en l’oblit configuracions anteriors i ens convida a mirar el lloc que habitem amb una nova percepció.

Resseguir l’espai compta amb el suport per a la producció de l’Ajuntament de Sant Cugat en el marc del cicle d’artistes santcugatencs 2019.

L’exposició es podrà visitar del 5 de setembre al 15 d’octubre de 2020.