Síntesi pictòrica vital, de Josep M. Forcada

En la síntesi vital que representa la recreació de la bellesa de Josep M. Forcada s’hi aboca tota una allau de sentiments i emocions raonades per mitjà dels pinzells. En un moment madur de la seva trajectòria pictòrica fa un recorregut intel·ligent: en poques paraules, és a dir, en un tros de tela, diu molt  d’allò que porta al seu ésser i que vol transmetre als altres. Presenta una col·lecció de pintures a l’oli, aquarel·les, litografies i dibuixos de diverses etapes pictòriques. I un esbós d’una pintura mural feta per a l’església de Taichung (Taiwan).

En paraules de Jaume Aymar i Rigolta:

Ell sol dir que és “dels darrers impressionistes de l’escola catalana”. La seva pintura, en efecte, s’inscriu en la trajectòria de Meifren, Casas, Rusiñol, Mir, Asensio, Bofill i d’altres que tracten el paisatge simplificant-lo amb pinzellada curta, tot defugint les perspectives clàssiques de la fuga i aconseguint amb ombrejats allò que feien els tons grisos i foscos que s’empraven en la pintura dels clàssics. Acostumen a ser pintures vives on busquen dir molt amb traços abreujats.

Aquest recull excepcional mostra diversos moments i etapes de la seva trajectòria. No hi manca la vitalitat expressada amb colors nets que mostren la joia subjacent en la bellesa, principalment en paisatges d’arreu del món. Seguint la tradició dels pintors de cavallet, que esmercen temps per poder-se amarar d’allò que els seus ulls veuen i que fa vibrar el seu cor. Contemplant l’obra de Josep Maria Forcada en el seu conjunt, es poden observar diverses etapes: l’autor es va desprenent d’influències clàssiques per anar cercant cada vegada amb més intensitat la força impressionista fins a commoure amb veritables moments de pau i joia o, fins i tot, de rebel·lia. Es nota per quin camí segueix el seu ànim i fins on vol arribar.

En aquesta exposició podrem observar grups d’obres que gairebé són un estudi de temes petits en diferents èpoques, tal com presenta una sèrie d’arbredes amb diverses llums, textures i ombrejats, o bé, per exemple, les aigües dels estanys i dels rius, que el commouen a mesura que va avançant en la seva creació impressionista.

Per a ell són molt importants els llocs que escull. No hi manca la Plana de Vic, que el va acollir en els seus primers anys de pintor. Amb Fidel Bofill i d’altres pintors, Forcada va recórrer la Vall de Sau, Tierra de  Campos, Mallorca, Eivissa, Venècia, Tànger, Tetuan, Grècia… tot fent-hi estades que ell considera fonamentals per a un aprenentatge acadèmic i per aconseguir una pintura sòlida. En d’altres moments, amb motiu de les exposicions que ha fet en diversos llocs del món, dedicava un temps previ per treballar els temes de cada indret. Per exemple, Sòria, el Tarragonès, Girona, Colòmbia, Suïssa, nord d’Itàlia, Roma, Veneçuela, República Dominicana, Xile, Califòrnia, etc. En aquesta mostra pictòrica podem trobar tot un recull d’aquests llocs.

Aquesta exposició temporal s’inaugurarà el proper dimarts 3 de juliol a les 19h, i es podrà visitar fins al 2 de setembre.