El Museu de l’Art de la Pell ha incorporat una nova activitat al seu catàleg educatiu aquest curs 2024-2025. L’activitat Les adoberies de Vic. Un viatge a l’època dels artesans de la pell ajuda als alumnes a qüestionar-se com era el passat adober de la ciutat de Vic i en quines condicions es treballava a les pelleries. Amb la reforma i obertura de dues de les adoberies de la ciutat, la visita surt del museu per situar als alumnes als espais reals on es treballava, per analitzar la importància de la indústria adobera de la ciutat i entendre com funcionava.
L’activitat visita les adoberies rehabilitades de Vic i acaba al Museu de l’Art de la Pell, on els infants poden veure quins objectes es feien amb pell i, a través de l’observació i l’anàlisi, entenen els canvis que s’han produït en la confecció actual d’aquests mateixos objectes.
Com a novetat, el MAP ha incorporat per primera vegada l’ús de jocs per oferir una visita dinamitzada que apropa els estudiants al patrimoni industrial d’una forma molt més amena i vivencial per a ells.
Aquesta nova activitat s’ha pogut fer gràcies al suport de l’Ajuntament de Vic que, durant aquest curs 2024-2025, ha donat la possibilitat a totes les escoles de la ciutat a participar de manera gratuïta en l’activitat, ja que la Regidoria d’Educació ha finançat un curs de cada escola de Vic. La resposta ha estat força positiva, doncs una part important de les escoles de Vic han sol·licitat l’activitat (L’Escorial Vic, Escola Estel Vic, Guillem de Montrodon, FEDAC Vic, Escola Sentfores i Dominiques de Vic), el que suposa la un 37,5% de les escoles de Vic, amb la participació d’un total de 230 alumnes.
La valoració, per part nostra, és molt positiva i per part de les escoles, també. Ens han arribat opinions molt bones dels que hi han participat: bona valoració dels guies, bona organització, activitat amena i enriquidora pels alumnes, continguts i jocs ben adaptats a tots els nivells educatius, valoració molt positiva de la visita a les adoberies rehabilitades per permetre situar els alumnes als espais reals i entendre amb més facilitat el procés tècnic de treball de la pell, etc.
Volem destacar algunes de les opinions rebudes:
“Gràcies a la visita, ens plantegem fer un treball sobre la indústria i el medi ambient a Vic”
“Hem vingut amb els nens i nenes de cinquè, a classe ja havien treballat la feina dels adobers, però els hi ha agradat molt poder veure com era una adoberia per dintre i algunes de les màquines que feien servir”
“Ens ha anat molt bé veure les adoberies pel projecte que fem sobre el riu. Les explicacions han estat molt bé i valorem també poder veure la col·lecció del Museu de l’Art de la Pell”
“Ens ha interessat molt perquè desconeixíem la importància del passat adober de Vic i que desaparegués tan ràpidament”